Nederlandse Zo÷logieprijs 2010
2010 Dutch Zoology Prize

De winnaar van de Nederlandse Zo÷logieprijs 2010 is dr Martine Maan.

De prijs zal worden uitgereikt door de voorzitter van de jury, prof. dr L.W. Beukeboom, tijdens een door de prijswinnaar en de KNDV georganiseerd symposium.


On the selective forces that drive the origin, maintenance and evolutionary consequences of animal colour diversity

dendrobatidae in different coloursHet dierenrijk is vol kleur. Maar waarom zijn wespen geel en lieveheersbeestjes rood? En wat is het verband tussen kleurvariatie en soortsvorming? Dergelijke vragen vormen de kern van het onderzoek van dr Martine Maan. Zij onderzoekt hoe kleurvariatie ontstaat, en bestudeert daarvoor twee verschillende diergroepen: Panamese gifkikkers en Oost-Afrikaanse cichlide vissen.

colour variations in Lake Victoria cichlids

Haar waarnemingen en experimenten bij zowel vissen als kikkers lieten zien dat de evolutie van kleuren wordt be´nvloed door natuurlijke selectie (door roofvijanden) en door seksuele selectie (door kieskeurige vrouwtjes).

[Illustraties: kleurvariaties in populaties van de gifkikker Oophaga pumilio in Panama (links) en in cichliden in Lake Victoria (rechts).]

Martine Maan promoveerde aan de Universiteit Leiden en werkte daarna twee jaar aan de Universiteit van Texas in Austin (USA). Op dit moment is ze verbonden aan de Universiteit van Bern (Zwitserland) en het EAWAG instituut (Zwitsers Instituut voor Wateronderzoek/Swiss Federal Institute of Aquatic Science and Technology), waar ze onderzoekt hoe variatie in lichtomstandigheden onder water de evolutie van vissenkleuren be´nvloedt.


Jurysamenstelling:
prof. dr Leo Beukeboom (voorzitter, Universiteit Groningen)
dr Gerdien de Jong (Universiteit Utrecht)
dr Joris Koene (Vrije Universiteit Amsterdam)
prof. dr Eric Roubos (Radboud Universiteit Nijmegen)
prof. dr Frans Verstraten (Universiteit Utrecht)